Starta enskild näringsverksamhet

Vill du starta enskild firma? Det kan du göra ensam och utan något krav på startkapital. Hos oss kallas det enskild näringsverksamhet. Din anmälan gör du i vår e-tjänst på verksamt.se!

När du startar enskild näringsverksamhet ska du ansöka om att bli godkänd för F-/FA-skatt hos Skatteverket. Du kan, men behöver inte, registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket.

Om du bara registrerar din enskilda firma hos Skatteverket, har du endast namnskydd för ditt för- och efternamn. Om du vill skydda ditt företagsnamn, kan du också registrera din enskilda firma hos Bolagsverket. Det är frivilligt och företagsnamnet blir skyddat i det län där du registrerat din enskilda firma.

I en del fall måste en enskild näringsidkare anmäla företaget till Bolagsverket innan verksamheten får börja. Men oftast är det som sagt frivilligt. Läs mer om detta på sidan Registrera eller inte? som du hittar i menyn.

Så går det till att starta som enskild näringsidkare

  1. Anmäl företaget och betala avgiften – på webben.
  2. Komplettera uppgifterna om något saknas.
  3. Bolagsverket registrerar företaget.

1. Anmäl företaget på webben

När du ska starta ditt företag använder du vår e-tjänst på verksamt.se. Då kan du samtidigt ansöka om F-skattsedel, anmäla dig för momsredovisning och som arbetsgivare till Skatteverket.

2. Skicka kompletterande uppgifter om något saknas

Om något saknas i din anmälan kan du behöva skicka in fler uppgifter till oss. I vår e-tjänst på verksamt.se kan du läsa och svara på meddelanden från oss.

3. Bolagsverket registrerar företaget

Vi beslutar att registrera företaget. Men först kontrollerar vi bland annat att ingen annan har det föreslagna företagsnamnet. Vår handläggningstid varierar, men oftast tar det en till två veckor. När vi har registrerat företaget får du ett registreringsbevis från oss.

Behöver du tillstånd?

På verksamt.se kan du ta reda på om du behöver något tillstånd när du ska starta ditt företag. Det kan finnas krav på dig som ska driva verksamheten, på lokalen eller på själva verksamheten.

Hitta tillstånd (verksamt.se)

Beställ inget innan namnet är godkänt

Tänk på att inte beställa trycksaker, skyltar eller liknande förrän registreringen av ditt företagsnamn är klar. Om du vill ha ett domännamn med samma namn som ditt företag, ska du tänka på att registrera domännamnet så fort som möjligt när ditt företagsnamn har blivit registrerat av Bolagsverket.

Registret mot penningtvätt

Tänk på att du kan behöva anmäla företaget till registret mot penningtvätt.

Registret mot penningtvätt

Kan du inte använda vår e-tjänst på verksamt.se?

Har du ingen e-legitimation, exempelvis mobilt BankID? Eller kan du av andra skäl inte använda vår e-tjänst på verksamt.se? Då kan du fylla i, skriva ut och skicka in en blankett för att anmäla ändringen till oss.

Blanketter enskild näringsidkare

Avgifter enskild näringsidkare

Uppdaterad:

Tyck till om den här sidan