Starta enskild näringsverksamhet

Vill du starta enskild firma? Det kan du göra ensam och utan något krav på startkapital. Hos oss kallas det enskild näringsverksamhet. Här kan du läsa vad som krävs för att starta och hur du anmäler till Bolagsverket.

När du startar enskild näringsverksamhet ska du ansöka om att bli godkänd för F-/FA-skatt hos Skatteverket. Du kan, men behöver inte, registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket.

Om du bara registrerar din enskilda firma hos Skatteverket, har du endast namnskydd för ditt för- och efternamn. Om du vill namnskydda ditt företagsnamn, kan du registrera din enskilda firma hos Bolagsverket. Det är frivilligt och företagsnamnet blir skyddat i det län där du registrerat din enskilda firma. 

I en del fall måste en enskild näringsidkare anmäla företaget till Bolagsverket innan verksamheten får börja. Men i de flesta fall är det som sagt frivilligt. Läs mer om detta på sidan "Registrera eller inte?" som du hittar i menyn. 

Så går det till att starta som enskild näringsidkare

  1. Anmäl företaget på webben eller på blankett och betala avgiften till Bolagsverket.
  2. Skicka kompletterande uppgifter om något saknas.
  3. Bolagsverket registrerar företaget.

1. Anmäl företaget på webben

När du ska starta ditt företag kan du använda e-tjänsterna på verksamt.se. Om du registrerar ditt företag hos Bolagsverket får ditt företagsnamn skydd i det län där det är registrerat. Läs mer på sidan Anmäl till Bolagsverket.

Anmäl på verksamt.se

Om du använder e-tjänsterna på verksamt.se kan du samtidigt ansöka om F-skattsedel och anmäla dig för momsredovisning och som arbetsgivare till Skatteverket.

2. Skicka kompletterande uppgifter

Om något saknas i din anmälan kan du behöva skicka in fler uppgifter till Bolagsverket. På verksamt.se kan du läsa och svara på meddelanden från oss.

3. Bolagsverket registrerar företaget

Bolagsverket beslutar att registrera företaget. Bland annat kontrollerar vi att ingen annan har det föreslagna företagsnamnet. Vår handläggningstid varierar, men oftast tar det en till två veckor. När vi har registrerat företaget får du ett registreringsbevis från oss.

Behöver du tillstånd?

På verksamt.se kan du ta reda på om du behöver något tillstånd när du ska starta ditt företag. Det kan finnas krav på dig som ska driva verksamheten, på lokalen eller på själva verksamheten.

Hitta tillstånd (verksamt.se)

Beställ inte trycksaker innan namnet är godkänt

Tänk på att inte beställa trycksaker, skyltar eller liknande förrän registreringen av ditt företagsnamn är klar. Om du vill ha ett domännamn med samma namn som ditt företag, ska du tänka på att registrera domännamnet så fort som möjligt när ditt företagsnamn har blivit registrerat av Bolagsverket.

Uppdaterad:

Tyck till om den här sidan