Starta enskild näringsverksamhet

Vill du starta enskild näringsverksamhet? Det kan du göra ensam och utan något krav på startkapital.

Så går det till att starta en enskild näringsverksamhet

  1. Anmäl företaget på verksamt.se
  2. Bolagsverket registrerar företaget

1. Anmäl företaget på verksamt.se

När du ska starta ditt företag använder du vår e-tjänst på verksamt.se. Då kan du samtidigt ansöka om F-skattsedel, anmäla dig för momsredovisning och som arbetsgivare till Skatteverket.

På verksamt.se kan du dessutom ta fram en checklista Länk till annan webbplats. för vad just du behöver göra och tänka på inför företagsstarten.

Skicka kompletterande uppgifter om något saknas

Om något saknas i din anmälan kan du behöva skicka in fler uppgifter till oss. I vår e-tjänst på verksamt.se kan du läsa och svara på meddelanden från oss.

2. Bolagsverket registrerar företaget

Vi beslutar att registrera företaget. Men först kontrollerar vi bland annat att ingen annan har det föreslagna företagsnamnet. Vår handläggningstid varierar, men oftast tar det en till två veckor. När vi har registrerat företaget får du ett registreringsbevis från oss.

Du väljer om du vill registrera ditt företagsnamn hos oss

När du startar enskild näringsverksamhet ska du ansöka om att bli godkänd för F-/FA-skatt hos Skatteverket. Du kan, men behöver inte, registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket.

Om du bara registrerar din enskilda näringsverksamhet hos Skatteverket, har du endast namnskydd för ditt för- och efternamn. Om du vill skydda ditt företagsnamn, kan du också registrera din enskilda näringsverksamhet hos Bolagsverket. Det är frivilligt och företagsnamnet blir skyddat i det län där du registrerat din enskilda näringsverksamhet.

Beställ inget innan företagsnamnet är godkänt

Tänk på att inte beställa trycksaker, skyltar eller liknande förrän registreringen av ditt företagsnamn är klar. Om du vill ha ett domännamn med samma namn som ditt företag, ska du tänka på att registrera domännamnet så fort som möjligt när ditt företagsnamn har blivit registrerat av Bolagsverket.

Registrera företaget hos oss eller inte?

En del större enskilda näringsidkare måste registrera företaget hos oss innan verksamheten får börja. Du kan också behöva anmäla företaget till registret mot penningtvätt.

Behöver du tillstånd för att starta ditt företag?

Det kan finnas krav på dig som ska driva verksamheten, på lokalen eller på själva verksamheten. På verksamt.se kan du ta reda på om du behöver något tillstånd Länk till annan webbplats. när du ska starta ditt företag.

Lär dig mer om företagande

En bra början på vägen mot eget företag är att gå på Starta företag-dagen Länk till annan webbplats.eller att delta på Skatteverkets informationsträffar och webbseminarier Länk till annan webbplats.för företagare.

Kan du inte använda vår e-tjänst på verksamt.se?

Har du ingen e-legitimation, exempelvis mobilt BankID? Eller kan du av andra skäl inte använda vår e-tjänst på verksamt.se? Då kan du kontakta oss så skickar vi en blankett till dig.