Företagsnamn och verksamhet för enskild näringsidkare

Du kan, men behöver inte, registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket. Men om du vill skydda det ska du registrera det hos oss.

När kan du anmäla ett företagsnamn?

Antingen registrerar du namnet när du startar din enskilda näringsverksamhet, eller så gör du det senare:

 • När du registrerar din enskilda näringsverksamhet skickar du namnförslaget till oss och registrerar dig hos Skatteverket.
 • Om din enskilda näringsverksamhet sedan tidigare är registrerad hos Skatteverket och du nu vill skydda ett namn för din verksamhet använder du samma e-tjänst. Det blir då en anmälan av ett nytt företag hos oss, eftersom ditt företag inte finns registrerat här sedan tidigare.

Vi granskar sedan namnförslaget, bland annat för att se att det skiljer sig från andra företagsnamn och varumärken i liknande branscher.

Namnet skyddas i länet

En enskild näringsverksamhets företagsnamn skyddas i det län där företaget är registrerat.

Du kan registrera företagsnamnet i flera län om du vill. Detta kallas skyddsregistrering och du betalar en extra avgift per län.

Hjälp att välja företagsnamn

På verksamt.se hittar du information som kan hjälpa dig när du ska välja namn till ditt företag.

Speciella regler för enskild näringsverksamhet

 • Namnet får inte innehålla ordet ”bolag”.
 • Namnet får inte ge sken av att företaget drivs av flera personer.

Exempel på företagsnamn

 • Ortnamn + verksamhetsord: Ronneby it.
 • Efternamn + verksamhetsord: Brobergs Motor.
 • Bokstavskombinationer + verksamhetsord: P.M. Redovisning.
 • Fantasiord: Cajinto.
 • Fantasiord + verksamhetsord: Kaxel Mode.

Beskriv verksamheten i detalj

Du har skydd för ditt företagsnamn för den verksamhet som du har registrerad. För att vi ska kunna bedöma om vi kan godkänna ditt namnförslag måste du därför beskriva verksamheten i detalj.

Ditt företagsnamn får inte bara beskriva den verksamhet som du håller på med, till exempel Cykelverkstaden. Du måste i så fall kombinera företagsnamnet med ytterligare ord, som exempelvis ditt namn eller en ort, till exempel Kalles cykelverkstad eller Cykelverkstaden i Svenljunga. Om du exempelvis ska driva handel eller vara konsult, måste du skriva inom vilket område du ska verka.

Exempel på verksamhetsbeskrivning

 • Butikshandel med skor.
 • Konsult inom it.

Särskilt företagsnamn och företagsnamn på främmande språk

Vill du registrera ett extra namn för en del av din verksamhet eller en översättning av ditt företagsnamn? Det läser du om på sidan om särskilt företagsnamn och företagsnamn på främmande språk.

Kan du inte använda vår e-tjänst på verksamt.se?

Har du ingen e-legitimation, exempelvis mobilt BankID? Eller kan du av andra skäl inte använda vår e-tjänst på verksamt.se? Då kan du kontakta oss så skickar vi en blankett till dig.