Företagsnamn och verksamhet i handelsbolag

En av de första sakerna du behöver göra när du startar ett företag är att välja företagsnamn och besluta vilken verksamhet företaget ska ha.

Vi granskar namnförslaget

Både namnet och verksamheten måste du anmäla till Bolagsverket. Vi granskar sedan ditt namnförslag, bland annat för att se att namnet skiljer sig från andra företagsnamn och varumärken inom liknande branscher.

Namnet får skydd i länet

Ett handelsbolags företagsnamn skyddas i det län där företaget är registrerat.

Du kan registrera företagsnamnet i flera län om du vill. Detta kallas skyddsregistrering och du betalar en extra avgift per län.

Hjälp att välja företagsnamn

På verksamt.se hittar du information som kan hjälpa dig när du ska välja namn till ditt företag.

Det finns också fördjupad information och exempel på företagsnamn och verksamhetsbeskrivningar hos oss. Den gäller alla företagsformer.

Speciella regler för handelsbolag

  • Namnet ska innehålla ordet "handelsbolag".
  • Namnet kan inte innehålla förkortningen "HB".

Exempel på företagsnamn

  • Ortnamn + verksamhetsord: Ronneby IT Handelsbolag.
  • Efternamn + verksamhetsord: Brobergs Motor Handelsbolag.
  • Bokstavskombinationer + verksamhetsord: P.M. Redovisning Handelsbolag.
  • Fantasiord: Handelsbolaget Cajin.
  • Fantasiord + verksamhetsord: Cajin Mode Handelsbolag.

Viktigt att beskriva verksamheten i detalj

Ditt företagsnamn får inte bara beskriva den verksamhet som du håller på med, till exempel Cykelverkstad Handelsbolag. Du måste i så fall kombinera företagsnamnet med ytterligare ord, som exempelvis ditt namn eller en ort, till exempel Kalles cykelverkstad Handelsbolag eller Cykelverkstaden i Svenljunga Handelsbolag.

Du har skydd för ditt företagsnamn för den verksamhet som du har registrerad. För att vi ska kunna bedöma om vi kan godkänna ditt namnförslag måste du därför beskriva verksamheten i detalj. Om du exempelvis ska driva handel, måste du skriva inom vilket område du ska driva handel. Om du ska arbeta som konsult måste du skriva inom vilket område du kommer att erbjuda konsulttjänster.

Exempel på verksamhet

  • Butikshandel med skor.
  • Konsult inom it.

Särskilt företagsnamn och företagsnamn på främmande språk

Vill du registrera ett extra namn för din verksamhet eller vill du registrera en översättning av ditt företagsnamn? Läs mer om särskilt företagsnamn och företagsnamn på främmande språk och vad du ska tänka på.

Kan du inte använda vår e-tjänst på verksamt.se?

Har du ingen e-legitimation, exempelvis mobilt BankID? Eller kan du av andra skäl inte använda vår e-tjänst på verksamt.se? Då kan du kontakta oss så skickar vi en blankett till dig.