Bluffakturor

Det händer tyvärr att personer och företag ibland skickar ut bluffakturor, bluffmejl, bluffsms eller missvisande erbjudanden till våra kunder.

Är du osäker på vad du har fått för utskick?

Det kan till exempel röra sig om fakturor för tjänster som du aldrig har beställt eller om erbjudanden att utföra tjänster som egentligen är kostnadsfria att göra hos oss. Det händer också att avsändaren utger sig för att vara Bolagsverket. Om du blivit drabbad och är osäker på vad som egentligen gäller i ditt ärende kan du höra av dig till oss så hjälper vi dig.

Kontrollera utskicket noga innan du betalar

Det är viktigt att du läser det du har fått skickat till dig så noga som möjligt. Utskicken kan ibland vara utformade på ett sådant sätt att du måste läsa noga för att hitta information om att det rör sig om en tjänst som kostar pengar.

Om det står erbjudande på utskicket som du har fått bör du läsa vad det är för erbjudande innan du bestämmer dig för att anta det eller inte. Ibland är erbjudanden utformade som fakturor, det är därför viktigt att du läser om det är ett erbjudande eller om det är en faktura för en tjänst du har beställt eller vill beställa.

Våra bankgironummer

Vi använder oss av tre olika bankgironummer:

  • 5050-0255
  • 5053-0989
  • 5050-3663

Om det står ett annat bankgironummer på utskicket vet du att det inte kommer från oss.

Exempel på försök till bedrägerier

Exempel: Falska sms med Bolagsverket som avsändare

Det förekommer att företagare får sms med uppmaning om att klicka på en länk för att ändra uppgifter. Det är inte Bolagsverket som skickar ut dessa falska sms. Det har ingenting alls med Bolagsverket att göra.

Exempel: Bolagsupplysningen är inte en tjänst hos Bolagsverket

Många företagare har fått brev från företaget Bolagsupplysningen.se med erbjudande att lägga till företagsuppgifter på Bolagsupplysningens webbplats. Den som tackar ja accepterar enligt det finstilta att betala nästan 5 000 kronor per år i två år, en period som förlängs med 12 månader om den inte sägs upp i tid. Det är inte Bolagsverket som står bakom detta brev. Det har ingenting alls med Bolagsverket att göra.

Exempel: Företagsopinion är inte en undersökning från Bolagsverket

Många företagare har fått brev från organisationen Företagsopinion med undersökningen Propå 2017  som företagaren ombeds fylla i och skicka tillbaka. Den som fyller i undersökningen och skickar tillbaka accepterar enligt det finstilta att betala drygt 6000 kronor per år i två år. Denna undersökning har inget att göra med Bolagsverket.

Exempel: E-post från info@skatteregistrering.se kommer inte från Bolagsverket

Företagare har i okänd omfattning  med start under 2021 fått e-post med påstående om att de inte har betalat registreringsavgift för F-skatt och momsregistrering. Det här är vilseledande bluffmejl som Bolagsverket inte har något med att göra.

Bestrid en bluffaktura så fort som möjligt

Det är viktigt att bestrida bluffakturan så snart som möjligt eftersom det förbättrar din ställning vid en eventuell tvisteförhandling i tingsrätten.

Läs mer om bedrägerier och bluffakturor och hur du bestrider dem

Polisen

Polisen har i samverkan med Bolagsverket och ett antal andra myndigheter och företag tagit fram ett material som guidar alla som har fått en bluffaktura i hur de ska göra för att bestrida den.

I polisens information om bluffakturor Så bestrider du en bluffaktura Länk till annan webbplats. beskriver Polisen hur du som företagare kan göra när du drabbats av bluffakturor eller vilseledande information.

Polisens sida om identitetsstöld och id-kapning Länk till annan webbplats.

Polisens facebooksida om bedrägerier Länk till annan webbplats.

Svensk Handels varningslista

Svensk Handels varningslista Länk till annan webbplats. varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande.

Kronofogden

Kronofogdens sida om bluffakturor Länk till annan webbplats.

Företagarna

Vad är VD-bedrägerier? Länk till annan webbplats.

Skatteverket

Skatteverkets sida om bluffmejl, bluffsamtal eller bluffsms Länk till annan webbplats.