Anmäl verklig huvudman

Här anmäler du verklig huvudman. Innan du loggar in – med e-legitimation, exempelvis mobilt BankID – måste du ta reda på vem eller vilka som är verkliga huvudmän i företaget eller föreningen. En behörig företrädare loggar sedan in i e-tjänsten och anmäler uppgifterna.

Så här gör du!

  1. Kolla vilka regler som gäller för just din företags- eller föreningsform. Regler om verklig huvudman för olika företags- och föreningsformer.
  2. Innan du registrerar uppgifterna behöver du utreda om företaget har någon verklig huvudman och vem eller vilka det i så fall är. Utredningen kan också visa att företaget inte har någon verklig huvudman eller att verklig huvudman inte går att fastställa, och då är det dessa uppgifter du registrerar.
  3. Logga in i e-tjänsten och anmäl uppgifterna.
  4. Du betalar 250 kronor med kort eller via en faktura med beslut om avgiften. Tänk på att fylla i rätt adress om fakturan inte ska gå till företagets/föreningens adress, eftersom vi inte kan ändra det i efterhand.

Var noga med att fylla i en fungerande e-postadress när du skriver in dina kontaktuppgifter.

Genom att registrera uppgifterna bidrar du till att öppenheten i samhället ökar och du försvårar penningtvätt och finansiering av terrorism. I registret kommer exempelvis finanspolisen att kunna se vem eller vilka som står bakom ett företag och på så vis upptäcka och motverka brott.

Är du ett ombud och har en fullmakt?

Du som är ett ombud och har fått en fullmakt kan inte göra en anmälan i vår e-tjänst. Du ska istället skicka ett e-postmeddelande till bolagsverket@bolagsverket.se med uppgifter om företagets eller föreningens namn och organisationsnummer. Vi behöver även dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig med din anmälan.

Webbläsare

Vårt mål är att e-tjänsten ska vara tillgänglig för så många som möjligt, oavsett teknisk utrustning. Vi rekommenderar den senaste versionen av någon av de vanligaste webbläsarna – Microsoft Edge, Microsoft Edge Chromium, Google Chrome, Safari och Mozilla Firefox.

Tänk på

Om du börjar med en anmälan och sedan avbryter den, måste du börja om från början i e-tjänsten. Det går nämligen inte att spara det du har fyllt i.

Kakor

E-tjänsten använder temporära kakor. De sparas ingenstans utan försvinner när du stänger webbläsaren. Läs mer på sidan Vi använder kakor.